Съобщението Ви съдържа 22252 символа.
Максималният брой позволени символи е 10000.
част 1-ва на разказа:
Привет хубави хора! Ето, че измина още един бревет, в който имах щастието да участвам.
Спрямо моята почти 27 годишна призма, смея да кажа, че отдавна съм достигнал до заключението, че тези мероприятия, където високият дух среща други сродници, са не просто удивителни а много по от това. За пореден път изпитахме емоциите, които обхващат дръзналият да стартира. Тези емоции се прокрадват няколко дни преди самият старт. Като самият техен аромат, от този букет на човешките емоции, се усеща в цялата му красота в самият ден на предизвикателството. Като споменът за този букет пък, дълго време още ще подсеща какво е щастие и спомен за човекът маратонец, човекът посрещащ и изпращащ на велосипед Слънцето.
Бреветният ден настъпи и отмина, като очаквано мероприятие, оставащо след себе си хубав спомен върху дръзналите да го изживеят с усмивка.
Няколко думи за самите 300км…
Ето, че още преди съботният ден да е отворил очи и изправил снага, юнаците довършваха последните нюанси от подготовката си. Докато това ставаше около старт-финала, поздравления раздумки и снимки запълваха картината на ранната утрин.
Така часът бързо настъпи и във 06:00 бе даден старта на предизвикателното приключение. Стопове, светлоотразителни жилетки и фарчета, лека полека изчезваха в далечината, за да оставят старт-финала притихнал в очакване на тяхното завръщане.
Посоката водеше групата към сливенските села Мечкарево и Крушаре. Движихме се заедно в група. Приятното усещане от започващият колоездачен ден, държеше групата заедно и стройно.
Така заедно се движихме до „малкият Хаинбоаз” баира преди Ямбол. Темпото беше такова, че да можем по-голямата част от юнаците да го преминем заедно. Няколкото юнака, които бяха изостанали ни настигнаха на изхода на Ямбол.
И така отново заедно вече се движихме към село Роза и Голям Манастир. Хубави пътища, приятно темпо, предразполагащо на раздумки и оглеждане на природата.
Метеорологията по това време бе облачна и мъглива. Окъпаната в различни приятни цветове колоездачна група осигуряваше пъстротата за добро настроение. Цветната група жужеше като пчели, открили хубав нектар и прашец. Непринудено позициите на отделните юнаци се разменяха, като целостта на групата се запазваше. Тук трябва да отбележа, че към пъстротата на групата спадаше и пъстрата съдийска кола. Хармонията бе в този си вид до започването на баира към село Голям Манастир.
Тук вече групата започна да се проточва в дълга цветна нишка. Това бе нормално и разбираемо. Баира разказваше своята приказка чрез природата около пътя. Сред неговата красива история за Сакар Планина, колоездачите един след друг достигаха самото село, което бе разположено на билото, откъдето при ясно време, се открива гледка по далечните хоризонти. Но за сега времето все още малко се цупеше.
От това село последва дълго спускане, а после и изкачване, със последвали люлки, след които се достигаше до първата контрола Тополовград.
На тази контрола се подпечатваха картоните, с които маратонците щяха да удостоверят на финала, своето успешно завършване.
На контролата се предлагаше топло чайче, вкусни сладки и други вкусотии. Юнаците закрепваха сили и продължаваха напред. Така и моя милост след известен престой сред приятната атмосфера на контрола Тополовград, продължих към предстоящото.
Маршрута водеше към селата Мрамор и Устрем. Тук се движих с господин Бахаров, забележете, който е на 85-86 години! И в компанията на още един юнак, на който не запомних името, поради тази моя слаба черта да запомням имена от първият път. Така в този състав преминахме и през село Мрамор, след което имаше отбивка с дължина 1.5км за манастир „Света Троица”. Посещението на който манастир не беше задължително, но всеки посетил го щеше да получи 40 минути бонус време за това посещение. Тези 40 минути се добавяха към общото време от 20 часа, което се дава за изминаването на Бревет 300км.
Лично аз реших да се отбия към манастира, с цел туризъм и отмора, като бонусът от 40 минути не бе цел а просто формалност. Господин Бахаров и юнака, на който не запомних името продължиха напред към село Устрем.
Към манастира бе само спускане, на което се разминах със една малка група юнаци, решили също да го посетят. Групата бе в състав Петя; Калин; Тошко; Здравко, мисля че и Боко бе с тях. След поздрав в движение се разминахме и след няма и минута се озовах пред портите на манастира.
Разгледах, направих няколко снимки, сипах си водица от двора на манастира и тръгнах на обратно. В този момент към мен се спускаха Пламен от Варна и още един юнак. Реших да обърна и посетя още веднъж манастира в тяхната компания.
След известно време, тримата тръгнахме на обратно към разклона до който имаше 1.5км и от там към село Устрем.
Няколко километра преди Устрем ми звънна по телефона Здравко, който ми съобщи, че ме чакат в Устрем, за да продължим заедно. До там имах около 10 минути, отделих се от сегашната ми група и тръгнах с по-бързо темпо.
От Устрем маршрута продължаваше към селата Радовец; Студена и се излизаше на село Левка. Предварително бях решил тук да разнообразя маршрута с по тихи и скътани в планината пътища. А именно преминаване през селата Планиново и Дервишка Могила, от където също да изляза на пътя за Левка. Това мое разнообразяване съкращаваше официално даденият маршрут със 4 км и 41 метра положителна денивелация. Естествено спестяването на тези 4км не бе никакъв мотив да избера планинските села в горите, пред другите. Основният мотив за разнообразяването бе нулевият трафик и красивата природа, които компенсираха лошата настилка.
По този вариант искаше да мине и Здравко, който ми звънна по телефона.
Така достигнах Устрем, където очаквах да го срещна. В селото настигнах и Пламен от София и една дама, която мисля, че за първи път караше 300км. Казах им, че продължавам по моя вариант, а те продължиха по официалния, който лично съм преминавал доста пъти.
В крайна сметка Здравко не го срещнах в селото, но местните ми съобщиха, че група юнаци с велосипеди са преминали преди малко. Стана ми ясно, че са продължили без мен. Те бяха някъде напред, Здравко и предполагах другите от групата. Стана ми малко странно, че оставих Пламен от Варна и другият юнак след манастира, за да карам сега сам. Но това бе част от деня, приех това и тръгнах към селцата с мое си темпо.
Облаците бяха затиснали със сивотата си Сакар планина. Планината бе до мен тъмна и сиво-кафява. Февруари е, но температурите бяха приятни около 12 градуса. Жълти и сини цветя красяха земята около пътя. Разнообразни завои, люлки и изкачвания ме прекарваха през иглолистни и широколистни пояси от гора. Така сред тишината достигнах предверията на село Планиново. От високото гледах към селлцето, което бе малко по-ниско. Между керемидените покриви в дворовете на къщите, цъфтяха бели и розови цветове на овошки, приветстващи ранно задаващата се пролет. На този фон забелязах към другият край на селото, от който се извиваше тесен асфалтов път, към височините над селото, група колоездачи. Това беше групата с която трябваше да карам. Изведнъж човешки вик премина над селото и достигна до мен. Те също ме бяха забелязали. Колоездачите продължаваха нагоре, а селото все така стоеше и отмерваше минутите, часовете и годините.
Преминавайки през селото забелязах от близо красивите цъфтящи дръвчета. Но къщите от близо не бяха красива гледка. Повечето бяха изоставени и като такива те лека полека загиваха. Красива природа; красиво село, но без хора.
Така и аз се озовах на отсрещният край на селото и започнах да пъпля по стръмният наклон към следващото село. Тук природата ставаше още по красива и тиха. Брезова гора си хортуваше с иглолистна, а аз като някой посетител в ботаническа градина, тихо разглеждах и се усмихвах на вечността.
Достигнах и село Дервишка могила. То като че ли бе още по изоставено… но имаше и къщички все още щастливи със своите собственици. Да те си живееха скромно, но щастливо. Това човек можеше да го разбере като погледнеше подредените им дворове, малки и красиви.
Така след преминаването ми през тези две селца и актуализирането на действителността, тръгнах да се спускам. Така след няколко километра излязох на официалният маршрут на Бревета. И не щеш ли, след няколко метра ме настигна юнакът, с който покарахме малко след Тополовград, където бяхме трима, заедно с господин Бахаров. Сега той бе сам. Усмихна се и каза.
-Ти нали се отби до манастира, как се озова пред мен?
Усмихнах се и аз и му обясних. Така сега той имаше 4км повече от мен и от групата, която също е преминала през планинските селца преди мен.
Спускахме се към село Левка. Около пътя като гвардейци стояха много овощни дървета, всички нацъфтели и изпълващи въздуха с приятни ухания. Юнакът ме изпревари на спускането. Аз намалих и той бе отведен от пътя към остър завой, който много бързо ни раздели.
Маршрута продължаваше към село Левка и село Пъстрогор, от където следваше да се стигне Свиленград, където имаше и контрола.
Само, че моя милост предварително бе решила да разнообрази маршрута още веднъж преди Свиленград. И така преди село Левка, докато острият завой отнасяше изпреварилият ме юнак по правилният маршрут, аз се отклоних на един разклон и тръгнах към селата Мустрак; Райкова Могила-Димитровче и от там към Свиленград.
следва продължение=> част 2-ра