Ден 7-ми 04.10.2014 Събота
Поредна утрин сред майката природа. Изминалата нощ бе студена. Бях добре екипиран, студа стоеше на пост пред палатката и очакваше да изляза навън. През късните часове на нощта, стадо кучета премина на няколко метра покрай палатката . Те не преминаваха, а по скоро препускаха като коне. Бяха няколко и гонеха нещо. Понеже поляната на която бях разпънал палатката, бе на етажи. Действието се развиваше на горният етаж. Чуваше се техният лай и тропота от техният бяг. Цялото действие се разви за няколко секунди. След като разбрах, че няма да ме усетят, отново заминах в съня.
Триото на вечният часовник продължаваше да броди из мрака, композиращо своят изминат път, след около час, те щяха да достигнат до своята цел, градът на светлината и по специално слънчевият пазител на живата природа, исполина в Слънчевата система. В очакване на тази среща, към 06:00 часа отворих очи и излязох от палатката. Не бях закъснял, имаше още време до събитието, създаващо топъл и слънчев старт на предстоящия етап от планинското ми приключение в България.
Добро Утро от Централни Родопи!
Започваше да се развиделява. Небето бе чисто. Пуснах радиото и започнах обичайните утринни занимания: събиране на лагера и закуска. След утринната гимнастика и редовната доза черно пиперче, бях готов за тръгване. Лека полека от изток на запад, се настаняваше облачност. Екипиран добре, избутах колелото до асфалтовия път. Зад мен се осъществяваше срещата между вечният часовник и Слънцето. Техен преводач беше разкъсаната облачност. Красивата илюстрация на вечността ми пожелаваше приятен път и спокоен ден.
Първите метри ме понесоха по изкачването към входа на село Бойно. В края на което изкачване се виждаше минарето на местната джамия. За разлика от облаците зад мен, пред мен небето бе чисто и ясно. След село Бойно, изкачването продължи. След време, последва преминаване през село Кобиляне. След него завих на север, по спускащ ме път към малки борови гори, сред които скришом бяха разположени красиви поляни, огрявани от сутрешните лъчи. Сред тях криволичеше местният обитател реката, поемаща и отдаваща жизнени сили на природата. Малки райски кътчета със собствена микро система. Даром приемах жизнените сокове на местността. Чистият и обогатен въздух бе уникален по свое му и нямаше алтернатива.
Пътят криволичеше и наподобяваше планински железопътен път, като пътека прокарана през висока планина. Поредица от завои, потапящи сетивата в борови гори, след това на открити височини, откриващи просторни гледки. Наподобяващо цъкането на лампа в стая пълна с приятели, за рожден денна изненада, слънчевите лъчи също, ту изненадваха и издаваха красотата на някоя скромна местност, ту я скриваха. Над мен стоеше границата между светлият и ясен запад и облачният изток, както пясъкът стоеше като граница между морето и гората.
Китният път, плавно нижеше конците на тази родопска черга.
Сред поздрави със местни, преминах през селата Брезен и Боровица. След Боровица завих на запад към село Дедино. Пътят между тези две села се движеше по височинка с тенденция изкачване, наподобяваща билен път, поради голямото си разнообразие от гледки във всички посоки. Виждаха се няколкото махали в района, пъзела се запълваше от гледки към язовир Кърджали и надвисналите над него скални пазители. Пътя по който се движех бе в отлично състояние. По него често срещах крави. Направиха ми впечатление чудесните места за отдих и разпъване на палатка. Тук всяко кътче откриваше красоти.
След Дедино пътят премина в двулентов, и бе отново в отлично състояние. Планината го повдигаше и запращаше във всякакви посоки. Последва преминаване през селата Долно и Горно Прахово. Родопски мотиви в тях бяха каменните покриви и комини.
През този ден, ми направи впечатление, силното присъствие на автомобили с турска регистрация. Още от вчера, предимно такива автомобили ме подминаваха по главният път Ивайловград-Кърджали. Това не беше случайно. Днес бе Курбан байрам, мюсюлманският празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10–тия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманския календар хиджра, в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.
Самото поклонение продължава около седмица, празникът на жертвоприношението бележи една от върховните ритуални практики. Тези, които празнуват празника у дома, правят церемония подобна на тази, която се провежда на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани — овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението.
В селата беше оживено. В едно от тях видях и самото жертвоприношение.
Курбан байрам е празник, в който се извършва поклонението хадж – световния мюсюлмански конгрес в Мека. Той на практика е израз на равенството между мюсюлманите, там се срещат и се запознават мюсюлмани от целия свят, разбират се по между си без да знаят общ език.
Този празник не се празнува само в Мека, тъй като практически е невъзможно всички мюсюлмани да отидат там. Ако една малка част от мюсюлманите имат възможност да посетят светите места и да извършат поклонение, то останалите празнуват по родните си места.
Ибрахим (Авраам), получил като изпитание заповед от Аллах да принесе в жертва сина си. Ибрахим показал готовност да изпълни тази повеля и даже е пристъпил към нейното изпълнение. В този момент обаче идва милост от Аллах, Който изпраща на Ибрахим коч, който да принесе в жертва вместо сина си. Това още веднъж показва, че целта от курбана е да се заяви предаността, искреността и себеотрицанието като се колят в името Му курбани.
През тези дни на преден план излиза и взаимната помощ между мюсюлманите, богатите са задължени да колят курбан и така подпомагат бедните. Това също е в името на Всевишния, което показва, че те прилагат Неговата заповед във всеки аспект на техния живот.
Накратко казано, мюсюлманският празник Байрам е повод за преклонение пред Аллах, радост и подобряване на взаимоотношенията между хората.
Днес този мюсюлмански празник съвпадаше със деня за размисъл, свързан с политическите избори в България. Дали това беше символ за по мащабен размисъл или просто случайност, нямаше значение…
Честит празник на всички, които празнуваха през този ден ! Всеки има право да вярва в каквото си поиска, важното е да намира утеха.Никога да не си позволява да отнема правото или да съди другите заради вярата им.Всички сме равни не само в тази държава, а и на тази планета земя! ГОСПОД ,АЛЛАХ,КРИШНА , БУДА, ЙЕХОВА....с безброй много имена- Е ЕДИН ЗА ВСИЧКИ!!!
Е един за всички, защото във всяка религия е засегнато основно, доброто и злото. И ако трябва да има някакво деление между хората, то това трябва да е на добри и лоши. Не трябва да забравяме, че нашият живот е временен и, че трябва да се стремим към доброто. На човек на когото му се помага, в него ще се посява зрънцето на добротата, защото такъв човек е малко вероятно да злоупотреби с истинската добрина и помощ. Така доброто ще се предаде и ще осигури бъдещето на това явление.
Населението на земята ще се променя. Чисто естествено едни нации и вероизповедания ще намалят, а други ще се увеличават. Когато това става естествено, без войни, без робства и манипулации. Когато всичко продължава да бъде свързано с истинските неща на хората: Любов; Природа; Наука; Изкуство; Култура. Тогава Доброто винаги ще бъде като пътеводна звезда в бъдещето и усъвършенстването на човека. А времето ще бъде наш съдник за нашите дела.
В един кратък стих се казва:
„Защо се бавим, времето лети -
на кукувица чуваме броенето...
Животът ни лети, а ний пестим
усмивки и сърца. Да си простим-
единствено не ни прощава времето."
Днес по обяд щях да се срещна с моя приятел Пламен, който вече от няколко дена също е в Родопите. Вчера по телефоните се уговорихме към 12:00 часа да се намерим в центъра на Ардино. В очакване на срещата, продължавах с желание напред.
След село Горно Прахово, пътя продължи полегато да се вие, като се редуваха плавни наклони, откриващи красиви гледки. Последва преминаване през селата Млечино и Искра. След тях продължих на юг, последва изкачване. Вече се движех по било. Надморската височина бе в границите на 800-900 метра. Пътят беше лишен от всякакви коли. Тишината разказваше за природния баланс и красотата, вливащи свежи сили във всеки, осмелил се да ги открие и приеме. Района се отличаваше със силното присъствие на есенни брези. Бели стебла обграждаха пътя. Въпреки надвисналата облачност, есенните им корони хвърляха лъчи светлина над сивият асфалт. Жълти есенни листенца бяха нападали по все още зелените треви. Борове и храсти, присъстващи като гости, запълваха тази хармония. При по задълбочен поглед зад есенно брезовата ограда, разположена покрай пътя, на заден фон, очите започваха да се къпят в дъжд от есенни сияния и лъчи. Така след около час се озовах до хижа Белите Брези. След нея последва спускане към Ардино.
Точно около 12:00 акостирах в Ардино. В града бе много тихо. Тук идвах за втори път, предното ми идване бе през 2012 година. Тогава с Пламен бяхме тръгнали на велопоход и замръкнахме на Дяволския мост, който е на около 10км северно от тук, където и тогава спахме. Сега следи от Пламен не се виждаха. Пообиколих малкият център, взех храна за обяд и поседнах в ново изградения парк на града. Температурите не бързаха да се вдигат.
Докато си пооправях багажа, до Джамията. От север се зададе колоездач със шарени дрехи, леко накривена каска и натоварена багажерия. Това беше Пламен. Той беше тръгнал на ход от Варна.Бе достигнал Асеновград, бе изкачил и Кръстова Гора, после през Белица, Планинско и Давидково се насочил на сам към Ардино. Приятна среща с приятел и съмишленик, къде другаде ако не по обед в Ардино : - ) Пламен беше пристигнал с час-два по рано от мен и за да не скучае, отскочил на фото улов към Дяволският мост. Последваха приказки и емоции, кой какво е преживял, кой от къде е минал и кой какви планове има. Привлякохме и интереса на местните. Може би бяхме необичайна гледка с тези колела и този багаж. Един местен симпатичен човек се доближи до нас и запита: от къде сме, на къде отиваме и той обичал да кара колело но по-малко. Разговора увличаше и премина в разкази за предишни вело подвизи от наша и от негова страна. Пламен, който беше на около 58 години, даваше съвети на набора си, как да поддържа здрав дух и тяло. След приятният разговор, вдъхващ свежи сили в нас и в него, си направихме снимка за спомен. После по живо, по здраво, се разделихме с човека и продължихме заедно на запад. Пламен имаше план, след седмица да бъде в София. Където щеше да участва във 200 километров веломаратон за един ден. Аз пък имах предварително начертан маршрут и за сега се движех по него.
Сред приятни разговори, а те особено сред приятели и съмишленици, могат да бъдат много дълги и увлекателни, изминавахме километрите неусетно. Реших да съкратя някои от предварително набелязаните ми места и да покарам с моя приятел, с когото небяхме карали велопоход от поне година. Нашите колела се различаваха. Неговото бе с по скоро шосейни туристически гуми и не можеше да си позволява много своеволия спрямо пътната настилка. Докато моето беше с гуми с голям грайфер, подходящо за всякакви пътища и терени. Решихме да продължим към Смолян.
Движехме се на запад. Изпреварихме границата, между ясното небе пред нас и облачността зад нас. Тук явно въздушните течения си казваха думата. Движехме се срещу течението на река Арда. Минахме през селата Светулка, Вехтино, Леска. Пътят беше разнообразен. Пътят не отделяше очи от реката и следваше всяка нейна извивка. От двете страни на пътя вече надвисваха боровите гори. Накацали по височините край пътя като врабчета, селца и махали хвърляха любопитен поглед към миновачите. Времето се постопли. Наклона плавно ни изкачваше към Смолян. Последва преминаване през Равнища, Ровина, Подвис, Влахово. Височините около пътя растяха, днес те бяха облекли родопските си есенни носии. Съвършенство, което местните наблюдаваха от прозорците си, от улиците, всеки ден. Дано да оценяха с какво богатство за дарени.
Така задружно и неусетно достигнахме Устово, стражът и входа на град Смолян.
Времето отново започна да се заоблачава. Прекосявахме града, който се бе протегнал и заемаше по-голямата част от котловината на река Черна. Преминали през Устово и Райково, вече се намирахме в същинският Смолян. Пламен предложи да се отбием до един от големите хранителни магазини в града. Заредихме провизиите, след което се сляхме с местният трафик и пътникопоток.
Стоповете и фаровете на колите, започваха все по видимо да се виждат. Града затихваше в нощната премяна. Наклона в самият град се увеличаваше, асфалтовият асансьор се виеше и откриваше все по мащабен поглед над района. Есенната премяна на Родопа планина ни казваше лека нощ.
След като презаредихме и водните запаси от последната бензиностанция на края на града, започнахме да се оглеждаме за подходящо място за лагер. Предварително знаехме, че такова място можехме да открием около Смолянските езера, които се намират на левия склон на долината на река Черна и на север под Орфеевите скали и връх Снежанка. Езерата са пръснати навсякъде по цялата долина, от Орфеевите скали до самия Смолян. До мястото имахме 2-3 километра.
Нощта чукаше на вратата. Не и отваряхме, трябваше да почака още малко. През последните минутки на деня, достигнахме равни поляни. Излязохме от пътя и започнахме да оглеждаме. След като вече бяхме избрали място, преди да пристъпим към разтоварването на багажа, забелязохме малка градина, а до нея малка къщурка. Решихме да огледаме. Основата на къщурката беше два на два метра. Височината и бе около 3 метра. Отвън цялата бе от дърво. Имаше и малък покрив с керемиди. Не липсваше и малко прозорче. До вратата имаше скамейка. Поточе минаваше покрай нея и сладко създаваше хармония.Пред къщурката бе заравнено, казахме си, че това е мястото, след това пробвахме да видим дали вратата е отворена. Имахме късмет! Влязохме да разгледаме. Вътре имаше масичка, малко и тясно, силно казано легло. Пода беше покрит с някакъв мокет, а стените отвътре бяха от картон. Едно беше ясно, вътре щеше да се спи по добре от вън.
Пламен избра да спи на леглото, от което можеше да падне по някое време. Аз си избрах земята. Изкарахме масичката навън и разпънахме спалните чували вътре. Като на пода сложих изсъхнала трева за малко удобство.
Доволни от късмета, който ни сполетя с откриването на къщичката, седнахме на
скамейката отпред до масичката, закачихме знамето и седнахме да вечеряме.
Нощта падна, поточето продължаваше неуморимо своята песен. Светлините на града се отразяваха в облачността, колите в далечината, все по силно намаляха и оставяха тишината на спокойствие.
Раздумки и закрепване на силите. В Родопа планина с приятел, мигове, които ще помня вечно.
Бяхме у дома, в нашата Родина, сред тази прекрасна планина, изтъкана от легенди и докосната от Бога, сякаш мереща ръст със вечността.
От прегръдките на Родопа, лека нощ!
Снимки тук => https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater