Зареждане ...

Тъжни моменти...

Интересни, любопитни, куриозни, забавни и не толкова забавни /особено за потърпевшия/, НО винаги поучителни повреди и инциденти с велосипед
Потребителски аватар
Автор на темата
Randonneur
Мъдрец
Мъдрец
Теми: 239

Тъжни моменти...

Мнениеот Randonneur » 25 фев 2017, 18:18

http://btvnovinite.bg/video/sport/video/sport-obedna-emisija-s-ivan-bojanov-25-02-2017.html
Отличен състезател... Беше участвал и в бревети...
:icon_e_sad: :tr_rip:
Ужасна случка... Такива инциденти обикновено са съвкурност от няколко фатални обстоятелства.
Какво може да направим ние, живите? Срещу пиян шофьор - нищо. Но за други неща, нека бъдем и ние по-внимателни. Останал си сам - плътно вдясно! Сутрин и привечер, а зимно време и през целия ден: отражателна жилетка и мигалки отзад! Поне две! Слагаме си мигалката от предното каране - батерията се изтощава до час и ставаш невидим. Ако са две мигалките, поне едната би трябвало да работи както трябва.
Още на следващия зимен бревет: жилетка и поне две включени мигалки отзад! Това ще е задължително на старта.
:wykrzyknik_:
SVS & BWN Organizer, RAAM'2010 Crew, RAAM'2011 Team; BMB'2000; LEL'2001; RM'2004; SBS'2005; 1001Miglia'08,12,16,24; GBR'2009; Transdanubie+MGM'2013; Al-Andalus 2018; DDR'22; Praga'23; PBP'03,07,11,15,19,23; 17xSVS 2001-2023; 37х1200+ Finisher

Потребителски аватар
Автор на темата
Randonneur
Мъдрец
Мъдрец

Re: Тъжни моменти...

Мнениеот Randonneur » 02 мар 2017, 10:01

Вчера на Общо събрание на сливенския клуб почетохме паметта на Мартин.
Нашият клуб е може би единствен, където в рамките на една организация имаме ветерани - шампиони, майстори на спорта, национални треньори, утвърдени републикански съдии, многократни победители в Обиколката на България и международни състезания, както и момчета младша и старша, юноши младша и старша, включително най-доброто момче старша, с 8 първи места от 9 старта в Черноморска лига и 7 първи места от 8 старта за републикански купи. Водещ клуб в коломаратоните, плюс сериозна група от около 30 колотуристи.
Единодушно бе мнението на присъстващите, че протестите в големите градове, като София, Варна и Бургас са нещо много важно и навременно. Там е трафикът, там са телевизиите. Но е изключително важно да обърнем поглед и към нас самите - как излизаме на пътя и какво е нашето поведение.
Когато тренировката е групова - важно е да има обезопасяващ автомобил.
Когато си сам на шосето, бъди така добър да се обозначиш с отражателна жилетка и включен стоп - особено през зимата, както и в дни с лоши светлинни условия, и да караш плътно вдясно.
В деня на протестите разбрах за тях, публикувах албума от 2012. Ровейки се в снимките, ми стана доста криво и вечерта излязох с велосипеда. Реших да се поставя в ситуацията на Мартин. След работа тръгнах срещу залеза по пътя Бургас - София. Малко ми беше притеснено, защото през декември колата, която ми строши велосипеда и ме хвърли в канавката, не ме беше видяла заради ниското залязващо слънце зад мен. Ако имах мигалка отпред, сигурно щеше да ме види. Сега се движих в обратна посока - срещу слънцето, и се питах, тези отзад дали ме виждат, заслепени от слънцето? Включих си мигалката, а бях и с жилетка. Безпокойството ми намаля значително, когато повечето автомобили и камиони ме заобикаляха на 1.5 - 2 м, при това с включен мигач. Един единствен камион мина по-близо, но насреща му имаше друг. За тази ситуация също трябва да се внимава, когато два камиона се разминават, а идващият зад теб е прекалено засилен, или те е видял късно. Тук също е много важно да си осветен и с жилетка.
Затова и на събранието на нашия клуб, се обърнах към всички ветерани и големи състезатели - бивши и настоящи: когато си сам на пътя, няма нищо срамно да си сложиш жилетка и да включиш светлина - отзад задължително, отпред пожелателно.
Нека да почитаме загиналите, но и да мислим и да се грижим за живите!
:icon_neutral: :icon_cry:
SVS & BWN Organizer, RAAM'2010 Crew, RAAM'2011 Team; BMB'2000; LEL'2001; RM'2004; SBS'2005; 1001Miglia'08,12,16,24; GBR'2009; Transdanubie+MGM'2013; Al-Andalus 2018; DDR'22; Praga'23; PBP'03,07,11,15,19,23; 17xSVS 2001-2023; 37х1200+ Finisher

Потребителски аватар
Автор на темата
Randonneur
Мъдрец
Мъдрец

Re: Тъжни моменти...

Мнениеот Randonneur » 04 апр 2017, 12:15

Получи се съобщение от Президента на Световните рандоньори, в което между другото се казва, че Президентът на японските рандоньори е бил убит от камион по време на Tiki Tour 1200 в Нова Зеландия. :icon_e_sad:
Станало е преди изгрев на широк прав път почти без трафик. Засилва ми се убеждението, че е важно в допълнение към постоянно светещата светлина да има и мигаща, независимо, че в някои държави мигащата светлина е забранена. Заедно с добре видима жилетка с широки отражателни ленти, както и други отражателни елементи по облеклото, тази конфигурация е способна да стресне и най-задрямалия, или заслепен от слънцето шофьор...
Англичанинът Крис, който е карал пред Мики и сега е в болница, е стар познайник на БГ шосетата. Идвал е преди години на бреветна седмица в Сливен и на SVS 1200к.

Извадка от оригиналното съобщение на Keith Benton, LRM President:
I'm sorry to have to start this Email with sad news about Mitsuaki (Mickey) Inagaki, the President of Audax Japan, who was killed whilst taking part in the Tiki Tour 1200 in New Zealand.
An hour or so before sunrise he and Chris Wilby, from the UK, were hit from behind by a truck whose driver "did not see them" and apparently did not move over to avoid them according to police at the scene. Mickey was behind Chris when they were hit. The road was straight and wide with almost no traffic.
Chris was airlifted to Christchurch Hospital and latest reports are that he was having intensive physio and making steady progress.

Върни се в “Невъзможни повреди и инциденти”