Този маратон го няма в Българският календар но го има в международният: Calendrier_BRM_(Monde_2015)
Преди разказа за този маратон искам да споделя едни мои да го кажем вълнения относно участията от този тип. За тези които не са запознати по някаква причина, този старт не носи точки за България в класирането по нации в света, не носи и точки за мен в нашето си класиране за годината точките са за организатора в Гърция. Понеже напоследък се спомена, че се дават точки от големи маратони 1200+, по ред причини било кой ги организира дали Аудакс клуб или Световни Рандоньори, за класирането в България и че защото сме представяли и прославяли България по този начин с участия там (на 1200+) по изключение се дават точки защото се привличат участници. От моят опит и доколкото съм информиран освен Лазар на практика няма друг който реално с тези си участия да е привлякъл чужденци в България (поне до сега, след ПБП тази година може и да има нови "виновници", надявам се искрено), та мисълта ми е че всеки представя и прославя България както може. Лазар привлича хора за BWN и 1200 което е супер и е доказано многократно във времето! На участия от този тип което беше в Гърция също се прославя и представя България при това достойно!
Пиша всичко това понеже се изпуснаха думи че "нищо смислено не съм направил" и това като на всеки нормален човек ми прави впечатление и каквото и да си говорим не мога да кажа че не ме е заболяло от това. Тук нека не остава впечатление за мераци за точки или нещо подобно тези неща са коментирани отдавна и са ясни.
Ето го и него:
http://www.openrunner.com/?id=4301758600км. в Гърция смисълът на този маратон беше че и при добро желание от моя страна в България няма нужните ми стартове за да покрия изискванията за R10000 в една година имаше възможност за 2-600 или 600 и 1000 тук. В първият случай два старта в чужбина на 1000км. биха били почти невъзможна мисия предвид свободните дати в България и ред други не толкова важни причини. Така се спрях на този маратон в Гърция 600км и Унгария 1000км за който ще разкажа по късно.
"За първи път българин участва на маратон 600км. в Гърция. Този маратон е с най-трудното тресе от всички маратони на 600км. в Гърция. Стартът е от град Елефсина на брега на Средиземно море като преминава през две по-сериозни планини с изкачвания до 1182м. и 1456м. и няколко по-малки от 629м. 645м. 1010м. Общата денивелация за маратона е сериозните 5638м. съизмерими с нашите Исперих 600 - 6000м и Нобел 600 – 5220м. . Моето участие се състоя в това да успея да завърша маратона в непознато трасе със средно на ниво организация и описание, които за чужденец е значително по-трудно. В състезание с времето и недоспиването по време на маратона успях да го завърша с 37:50 часа.
С този старт вече изпъквам пред другите коломаратонци в България тъй като това е опит в чужбина и старт който те не могат да компенсират по никакъв начин. За спечелването приза коломаратонец на годината се надявам също да натежи понеже не носи точки за класирането в България но все пак е една престижна международна проява."
Това е цитат от отчета който написах на колегите в Макском и Макстек веднага след завръщането ми в България. С уточнението че щом има награда коломаратонец на годината и при така изложеният ми план (в началото на темата) тази награда също е потенциално възможна за спечелване въпреки малкото точки от предходната година, но това както казах не зависи само от мен.
То това участие не можа да се опише, то пътуване ли беше какво ли не...
Накратко уговорихме се с един приятел Лъчезар Лазаров да ме придружи за компания като фотограф, втори шофьор и т.н. Няма да описвам маловажни неща като винетки граждански и т.н. които не бяха ок на сутринта в която беше потеглянето към Гърция ( прояви пак на моя неподражаем стил на спокойствие и безгрижност) които можеха да ме провалят още тук в България. Типично в мой стил, както вече знаете, нямахме и резервации за хотел. Стартът беше в град Елефсина близо до Атина и опитът ми от 2011 не предвещаваше нищо тревожно. Този ден обаче имаше някакъв празник на града или събор, казано честно не ме интересуваше не беше част от планът, а дори стана и пречка нямаше свободни хотели в Елефсина без значение за колко пари. В съседно градче, по препоръка на една любезна гъркиня която избрах да попитам за хотел на принципа "щом е с готина визия и е сладка значи говори английски" намерихме цял квартал хотели и се настанихме. Стартът беше на познато за мен място от 2011, нов организатор, а след обявеният час за старт всеки готов или не си тръгваше с който и когато реши. Хванах се с една група и първите 200-240км се държах с тях. След като ми обясниха на няколко пъти спецификите на карането в Гърция, че по тия голи пущинаци никъде няма вода и трябва да се носят два бидона по 750мл. (аз имах само един 500мл) си взех 1,5 вода като камила на гърба и при следващите баири се накъсахме кой по напред кой по назад, а аз сам. До тук добре описанието на трасето не може да се сравнява с тези в България категорично по-слабо но все пак що годе се оправих до падането на нощта и имах добър аванс пред контролното време. С настъпването на нощта нещата се объркаха накратко изгубих се връщах се лазих по не знам и аз какви места останах без батерия на телефона паднах на едно място опитвайки се да потегля по нечовешки стръмен баир. Та в този си блясък с цялата си гордост и достойнство стигам един връх от където трябва да се спусна до контролата, нищо работа!! Да ама пред мене черна дупка, в ляво хижа или вила с някаква компания вътре отдясно чешма път има само назад. В това време изскачат 4-5 младежи от да го кажем вилата и ми викат нещо което после се оказа "Спри къде отиваш там няма път!!". То път имаше, черен за байк става ама за шосейка тц. И така тия мили хора, като ги успокоих че няма да минавам от там, ми обясниха грешката и какво да направя т.е. да спусна обратно 15км. които катерих не знам колко време и дори паднах и после по правилният път да катеря май бяха повече км до тоя проход или каквото там беше, така и не го видях в тъмното, и да спусна до контролата на Карпениси 355-ти км. Как не се пребих на спускането още нямам обяснение, спуснах се градче Калитея мисля се казваше все едно че падаш от небето, в тъмнината изглеждаше точно така, нещо като Беклемето от южната страна ама не 22 а 7-8км. Как да е намирам контролата 20 мин преди да затвори. Чудесно! Колегите са брадясали от сън цяла нощ взеха да потеглят. Чудесно! Аз не мога да карам с тях. Лошо! Пак сам. Стигам другата контрола или по скоро градът в който е контролата с учудване констатирам че не е упоменато къде е точно контролата т.е. пише как се казва заведението където е съдията но не и как да се стигне до там (все пак сме в град). Отивам на една бензиностанция и питам каката как да стигна го контролата аз на Английски тя на Гръцки кой какво и как е разбрал не разбрах но като и дадох картонът си се обади по телефона направи ми жест да сядам и да чакам след няма и 5 мин. един моторист спря и се представи за съдията късмет че го направи на Английски. Чудесно! От контролата тръгнахме с младо момче колега от Гърция толкова бях щастлив че ще карам с някой дето ще ме заведе до финала че даже не му запомних името (но пък на ПБП се видяхме и си поговорихме докато караме). Чудесно! Но след някое време той се отказа. Пак сам. След всичко това сам до финала по частично познато трасе от 2011г. Успех след 37:50часа.
Нямам сили за повече за Гърция важен е успехът и усещането за нещо смислено.