Дадените разстояния са заявени от производителите на фенерите.
При моднатия Eagle Eye Д. Петров е мерил интензитета с неговата апратура. По неговите замервания моя фенер дава 120 000 кандела, но аз нарочно занижих стойностите.
Ето как Д. Петров мери интензитета:

Критиците (всъщност той е само един), казват че не е много правилно защото вътре влиза и светлината от короната и страничната подсветка и това увеличава данните. ОК. Така е. Затова съм ги занижил.
Тук е показано как се получават стойностите:
Това се излъчва от фенера:

Интензитетата на светлината в кандели (това което производителите дават като инфо) се мери в най-ярката час - hotspot.
На базата на нея се определя дължината на лъча по форумата:

При ANSI стандарта (любимия на феновете на марковите фенери) се мери до ниво лунна светлина което е 0,25 лукса.
Може да се изчислява всякаква далекобойност за всякаква осветеност като вместо 0,25 лукса заместваме с необходимата ни величина за осветеност.
Ето малко примери за различни нива на осветеност:
0,0001 lx - обща звездна светлина при облачно небе;
0,002 lx - ясно небе без луна;
0,01 lx - четвърт луна;
0,27 lx - пълнолуние в ясна нощ;
1 lx - пълна луна в тропическите ширини;
3,4 lx - полумрак под ясно небе;
50 lx - осветление в стая;
80 lx - осветление в коридор;
100 lx - много тъмен облачен ден;
320-500 lx - осветление в офис;
400 lx - изгрев или залез на слънце в ясен ден;
1 000 lx - облачен ден;
10 000 - 25 000 lx - дневна светлина, на сянка;
32 000 - 130 000 lx - директна слънчева светлина.
За по-лено може да смятате така: делите заявеното разстояние на половина и получавате сила на светне 1 лукс. При такова осветяване вече може да се различи нещо. По таблицата горе 1 лукс отговаря на пълна луна в тропическите ширини. За съжаление не съм бил там и затова този ориентир не ми върши много работа.
ПП
Принципно тези фенери се правят за да се ползват с оптика, защото нашето зрение нощем на повече от 500 метра не вижда.
Но това да имаш голям лъч не е излишно. При едно замърсяване на въздуха с прах, дим, водни пари, мъгла и т.н. силната концентрирана светлина е предимство.