До КоринтВ Моливос имах един „почивен“ (не са ли всичките такива) ден. Установих, че плажът там е предимно каменист, а водата малко мътна. Трябваше да ходя над километър по камъните до по-песъчливия плаж и като награда за усилията едната ми джапанка се скъса и след като хвърлих и двете в кофата трябваше да се връщам бос до града, където да си купя нови. Същия ден се разходих и до замъка. Пих и фрапе: нещо, което гърците правят постоянно през летните дни, понякога едновременно карайки скутер и говорейки по телефона.
На следващия ден закусих с гъсто кисело мляко и банички от традиционната пекарна (много вкусни бяха), купих сувенири и провизии за по път (сусамки, но и нуга с бадеми), пих гръцко кафе в едно от кафенетата с тераса, висяща над главната улица и след като платих престоя, потеглих към столицата.

Фериботът отплаваше в 8 вечерта, но и разстоянието не беше повече от 70 километра. Първите километри бяха най-трудни: докато набера височина, но и заради горещината. Така е, като тръгвам почти по обед. Получих SMS за добре дошли в Турция. Нищо чудно, островът е само на 6-7 километра от там. Пътят не беше перфектен в тази част на острова, но гледките компенсираха това, а и нямаше дупка, която да не е запълнена, поне с чакъл. Тук някъде се разминах с един от онези велотуристи, мъкнещи цялата си покъщина на колелото.

Източната част на острова е доста по-спокойна, което сравнено с останалата част, значи пуста. Малко селце с плаж тук-там, военно поделение с кей, параклис на самия бряг... Пътят минава на места точно по брега. Изоставеният балнео хотел в Паралия Термис (Παραλία Θερμής), изграден на мястото на римски терми, представляваше истинска атракция. Някъде наоколо имаше и запазен римски акведукт, знаех това, но така и не го видях.

Сравнително бързо стигнах до Митилѝни. Първо си осигурих билетите (този път не ми искаха пари за обработката). След това направо в кафенето на хълма да хапна сандвич с кашкавал и домати и пия фрапе, гледайки отвисоко как товарят ферито. Взех и сандвич за попът. Имах време и да разгледам града. Т.е. да се помотам, снимайки църквите и малките улички, сградите с венецианска архитектура и яхтите в пристанището. Имаше всякакви като размери (и цена) яхти, някои дошли чак от Флорида (колко му е).

Някои от чакащите за ферибота отмаряха на плажа, който беше в непосредствена близост. Аз се качих на Ариадне (така се казваше корабът) час и нещо преди времето за отплаване. Направи ми впечатление, че фериботът е доста по-нов и почти луксозен. Ескалаторът даже работеше, а и успях да намеря контакт, за да си заредя телефона. От най-горната палуба гледах как пристигат пътници в последния момент. Слънцето залезе зад хълма и малко след това се чу сигналът за отплаване.

До Хиос пътниците бяха малко. След това станаха прекалено много. Излязох на палубата да наблюдавам акостирането и останах смаян от гледката на стотиците туристи, наблъскали се на малкия пътнически терминал, чакащи да се качат. На главната улица зад тях беше станало задръстване от автомобили, чакащи за същото. При отплаването се оказа, че няма незаето място на ферибота, а капацитетът му беше над 1800 пасажери. По радиоуредбата предупредиха да не си държим багажа на седалката до нас, защото може мястото да е резервирано.
Малко след полунощ стюардите намалиха осветлението и заглушиха телевизорите. Сложих си силиконовите тапи за уши и гледах баскетболния мач от световното между Гърция и САЩ докато заспя.
На сутринта си взех голяма чаша кафе от бара и се настаних на външната палуба да гледам изгрева. Брегът вече се виждаше на хоризонта. В огромното пристанище на Пирея имаше сигурно над 100 кораба: фериботи, круизни кораби, товарни кораби, „совалки“, катери... Хвърлихме котва (:D) към 7:30, когато слънцето беше вече изгряло, но и пълната луна се виждаше все още ясно.

Стъпил на твърда земя установих, че на пристанището има свободен WiFi. Наваксах със съобщенията и се заех да си проправям път през лабиринта от еднопосочни улици, който представляваше предградието на Атина. На едно място установих, че съм взел грешен завой и катеря баира, водещ към столицата. Реших да закуся банички в близката закусвалня и по-внимателно да огледам маршрута.
Нацелих правилната посока и скоро се озовах в промишлената зона след Пирея. Буквално най-натовареният път, на който съм бил. Тирове, камиони, автомобили, още тирове. В сравнение с това излизането от Рим предишната година изглеждаше като разходка в парка. Софийското околовръстно сега ми се вижда като кръгово в малък провинциален град в Северозападна България...
Един хубав и плавен баир и после бързо спускане. Накрая пътят се разклоняваше към магистралата, на където поеха поемаха камионите. Моят маршрут беше по крайбрежието.

Дори предиобед беше доста горещо. Слънцето напичаше, а наоколо почти нямаше дървета, само каманяк. Разминах се първо с един, после с двама, а след това с цяла глутница състезатели. Толкова колоездачи на куп само в Сливен съм виждал ;) Бързах да стигна до Коринт, защото имах уговорка с брат ми, който се връщаше с жена си от почивка на Пелопонес. Бързането плюс жегата и недоспиването правеха карането не от най-запомнящите се. На едно място спирах да вадя огромен трън от предната гума. Странно, но спадна чак след като натоварихме колелото в колата.

Наградата за този ден беше Коринтският канал. Една дълбока канавка, прокопана в края на 19-ти век, превръщаща Пелопонес в остров. Сега е най-вече туристическа атракция. Наредих се и аз с колелото на изпълнения с хора пешеходен мост да снимам :)

На връщане ни посрещна дъждът: малко след като пресякохме границата.
Още снимки:
https://plus.google.com/photos/10410865 ... 5155324801